Húshagyókedd- miért ne?
Az ok- miért nem?
Múlt héten disznóvágós csapatépülésen voltunk. Akkor már éreztem, hogy egy ideig hanyagolom a disznóhús fogyasztását. Valahogy nem kívánja az ember kákabelü pesti lányának bele a gőzőlgő disznajt, aki egy órával korábban még visított. Aztán eldöntöttem, hogy ha nem eszem húst, akkor az bizony mától lesz.
Elméláztam: Mi lenne, ha 40 napig nem ennék húst?!
Bírni fogja a testem és az elmém? Már jó ideje csak kocorászok, nem futok igazán intenzíven, mint korábban- a heti négynek már nyoma sincs. Ez látszik a testemen is. Ismerek olyat, aki tartotta a böjtöt (ő sem vallási megfontolásból, inkább olyan tisztítókúra féleség miatt). Szóval a Tibi, na az meg tudta csinálni. Még alkoholt sem ivott. Na hát azért mindent nem lehet egyszerre kisanyám- gondoltam- néha azért csak meginnék egy pálinkát, hogy feledtessem a húst iránti vágyódásom!
Utánaolvastam, mindenféle cikk szól arról, hogy mikor van húshagyókedd, meg hamvazószerda (húshagyókedd másnapján...) és hamvazószerdától nem eszik a hívő húst. Vagyis igaziból nem is a húsfogyasztás (hús nemfogyasztás) a lényeg, hanem az önmegtartóztatás, a bűnbánat időszaka, amit azzal (is) biztosítunk, hogy nem eszünk húst. Vagy legalábbis naponta csak háromszor étkezünk, abból is csak egyszer lakunk jól. Mert korábban nagyböjt idején péntekenként csak 7 búzaszemet ettek az emberek. Csoda, hogy annyian túlélték a böjti időszakot. Aki túlélte, azt úgyis elvitte a lepra, kolera, vagy a szifilisz.
Rákeresek guglin, mikor van hamvazószerda, rögtön kidobja, hogy február 18. Nembaj, engem nem rázol át a palánkon, buta internet, itt a naptár, csak ki tudom számolni a 40 napot. 1, 2, 3, 4, .... 40. Áhh, ez ki se jön! Utánaolvasok, akkor kiderül, hogy csak kijön az, nem az internet butáskodik.
Nem (csak) a lelki megtisztulás a célom, nem vallási okokból hagyom el a húsevést, hanem hogy a testem felfrissítsem. Erről fog szólni a következő 40 nap. Igyekszem minden nap leírni, mit fogyasztottam, ez milyen hatással volt rám és hogy mellette mit mozogtam.
Szóval szasztok húsok, hello vitaminok!